Hvad er navlebrok og er det farligt?

Denne artikel er skrevet som en information og hjælp til andre opdrættere og hvalpekøbere, for det er ikke et problem i vores avl.

Navlebrok forekommer oftest hos hvalpe, ligeligt fordelt blandt han- og tævehunde.

Men har din hvalpe navlebrok, så tag det roligt, det er meget sjældent noget alvorligt.

Navlen opstår hvor de store blodkar som i fosterlivet forbinder fosteret med moderen og sørger for udvekslingen af nærings- og affaldsstoffer.

I forbindelse med fødslen vil disse blodkar tilbagedannes, og elastisk bindevæv på stedet vil sørge for at lukke hullet i bugvæggen.

Hos nogle dyr sker denne lukning imidlertid ikke, hvorved et navlebrok vil opstå, og fedtvæv fra bughulen eller organer som tarme kan trænge ud gennem hullet. Navlebrok findes i forskellige grader, men det er faktisk sjældent at der skal gøres noget ved det

Ved de fleste tilfælde kan der mærkes en bule ved navlen. Det er en fedtbule, der ofte kan puttes ind igen og ikke giver problemer. Det er ved navlebrok vigtigt, at brokket observeres nøje idet en indeklemning af brokindholdet, hvor en afsnøring af blodtilførslen bevirker hævelse, farveændring og ømhed, kan finde sted.

I de fleste tilfælde vokser navlebrokken ikke i takt med hunden når den bliver større - det betyder at hullet efterhånden virker mindre.

Derfor skal der meget sjældent laves indgreb før en hvalp er 5 måneder eller mere. Både da der er større risiko ved bedøvelse på yngre hunde, samt at der jo ofte ikke er brug for en operation.

Desværre har nogle dyrlæger ikke helt forstået dette, og nogle er meget interesserede i at lave en operation, men det skyldes mere at det er pengepungen end det er det objektive det tager beslutningen.

Jeg har haft samtaler med flere personer og dyrlæger om emnet, og de fleste venter med at se på navlebrokken til hvalpen bliver mere end 5 måneder

Men igen, det er faktisk sjældent at en operation er nødvendig.

Vi anbefaler, at man tager hvalpen op og lægger den på ryggen og massér på og omkring stedet et par gange eller 3 om dagen, det har løst problemet de gange vi har haft hvalpe med navlebrok - ingen er opereret.